ՀՀ ԱԳՆ-ն արձագանքել է Հայաստան-Թուրքիա սահմանային անցակետը Հայոց ցեղասպանության կազմակերպիչներից մեկի՝ Մեհմեդ Թալեաթ փաշայի անունով կոչելու մասին Թուրքիայի խորհրդարանում ներկայացված օրինագծին: «Հայաստան-Թուրքիա հարաբերությունների կարգավորման գործընթացում Հայաստանի Հանրապետությունը հաշվի է առնում Թուրքիայի Հանրապետության կառավարության պաշտոնական դիրքորոշումներն ու որոշումները»,- նշված է ԱԳՆ-ի արձագանքում։               
 

Կալիումի և աղի օգտագործումը նվազեցնում են կաթվածների հավանականությունը

Կալիումի և աղի օգտագործումը նվազեցնում են կաթվածների հավանականությունը
27.04.2013 | 15:08

Լոնդոնի կայսերական քոլեջի աշխատակիցները հանգել են այն եզրակացության, որ սննդի մեջ կալիումի օգտագործման ավելացումն ու աղի օգտագործման քչացումը նվազեցնում են կաթվածների հավանականությունը:
Փորձագետները վերլուծել են 128 հազար կամավորների մասնակցությամբ անցկացված 22 վերահսկվող և 11 հասարակ հետազոտությունների արդյունքները: Հետազոտողները եկել են այն եզրակացության, որ կալիումով հագեցած մրգերի և բանջարեղենի պարբերաբար օգտագործումը դրականորեն է ազդում մարդու առողջության վրա (տեղի է ունենում այլընտրանքային ճնշման նվազեցում և կաթվածի հավանականությունն իջնում է 24 տոկոսով): Միաժամանակ, եթե զուգահեռաբար քչացվի նաև աղի կիրառումը, կուժեղանան դրական արդունքները:
Գիտնականանները նաև նախազգուշացրել են, որ այս ամենին զուգահեռ կալիումը կարող է բացասական ազդեցություն ունենալ երիկամների աշխատանքի և օրագնիզմում հորմոնների արտադրման վրա: Ուստի մասնագետները առաջարկել են օրական 4 գրամից ավել կալիում չօգտագործել, իսկ աղն օրական օգտագործել 5 գրամ: Ընդ որում, լավագույն արդյունք կարելի է ակնկալել այս երկու նյութերի համադրումից:

Դիտվել է՝ 2537

Մեկնաբանություններ